Mazurek migdałowo-czekoladowy [WIDEO+GALERIA]

Mazurek migdałowo-czekoladowy [WIDEO+GALERIA]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Mazurek to ciasto przygotowywane zazwyczaj raz w roku na Wielkanoc. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Jak zrobić mazurka wielkanocnego? Zazwyczaj mazurek kojarzy się nam z bombą kaloryczną - ciastem mocno oblanym lukrem, do tego przyozdobionym bakaliami, przez co pieczemy go raczej tylko na Wielkanoc. Tym razem polecamy trochę mniej tradycyjny, ale bardzo smaczny polany białą czekoladą i posypany dużą ilością płatków migdałowych. Wygląda i smakuje niesamowicie.

Polecamy przepisy na: Mazurek kajmakowy według Magdy Gessler  Mazurek królewski  Mazurek cytrynowy

Składniki

  • 15 dag masła

  • 20 dag mąki pszennej

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 5-6 łyżek śmietany 30-proc.

  • 1/2 tabliczki białej czekolady (15 dag)

  • 20 dag dżemu brzoskwiniowego

  • 20 dag migdałów w płatkach

  • zapach do ciasta migdałowy

  • 1/3 szklanki cukru pudru (może być trochę mniej)

  • 2-3 łyżki cukru pudru (do posypania ciasta)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z mąki, cukru, masła i aromatu zagniatamy ciasto. Następnie chowamy na ok. 25 minut do lodówki (zawinięte w folię spożywczą).

  • Płatki migdałowe prażymy na patelni (powinny się lekko zarumienić, ale uważajmy, aby ich nie przypalić). Pokruszoną czekoladę wrzucamy do garnka dodajemy śmietanę i rozpuszczamy na małym ogniu ciągle mieszając. Studzimy.

  • Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 165°C. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na grubość około 7 mm. Papier wkładamy do formy (wymiary 24 x 28 cm). Ciasto pieczemy ok. 30 minut - powinno mieć lekko brązowy kolor.

  • Po wystudzeniu wyjmujemy z formy, smarujemy cieniutko dżemem, posypujemy połową płatków migdałowych i polewamy wystudzoną, ale płynną białą czekoladą.

  • Na koniec należy posypać pozostałymi płatkami i cukrem pudrem. Wkładamy do lodówki. 

Ocena: 5