Mazurek makowy - sprawdzony prosty przepis [WIDEO]

Mazurek makowy - sprawdzony prosty przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: East News

Mazurek makowy z polewą czekoladową będzie smaczną ozdoba świątecznego stołu. 

Ocena: 4,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ciasto z makiem zwykle piecze się na Boże Narodzenie, ale mało popularny mazurek z makiem jest tak dobry i łatwy do przygotowania, że warto go spróbować. Mazurek makowy możemy zrobić w połowie z produktów gotowych, dostępnych w każdym sklepie spożywczym. Samemu trzeba upiec kruche ciasto na spód.

Polecamy przepisy na: Mazurek kajmakowy według Magdy Gessler  Mazurek makowy tradycyjny  Mazurek śliwkowy

Składniki

  • Ciasto:

  • 40 dag mąki krupczatki

  • łyżka cukru pudru

  • 20 dag masła lekko schłodzonego

  • 1 całe jajko, 1 żółtko

  • łyżka kwaśnej śmietany

  •  

  • Masa makowa:

  • mak z bakaliami w puszce

  • gotowa polewa czekoladowa

  • skórka pomarańczowa do dekoracji

  • 12 sparzonych i obranych migdałów

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę i masło posiekać nożem na drobną kaszkę, dodać cukier puder, rozmącone jajka i śmietanę.

  • Szybko zagnieść ciasto, żeby masło nie zdążyło rozgrzać się od ciepła dłoni, co sprawiłoby, że ciasto będzie twarde.

  • Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, włożyć na godzinę do lodówki.

  • Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do mazurka.

  • Dookoła przykleić rozmąconym jajkiem wałeczek z ciasta, który lekko przyciskamy widelcem.

  • Podpiec na złoto w temperaturze 180ºC.

  • Masa makowa: na zimne ciasto nałożyć gotową masę makową, wyrównać.

  • Polać powierzchnię maku polewą czekoladową. Ułożyć na polewie migdały i kawałki skórki pomarańczowej.

Ocena: 5