Mazurek makowy: przepis na Wielkanoc

Mazurek makowy: przepis na Wielkanoc

Autor Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

Mazurek makowo - kajmakowy to pyszne połączenie lubianego maku oraz masy kajmakowej

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Bardzo wykwintny mazurek makowy dla wielbicieli ciast z makiem i kajmaku. Mazurek makowy wymaga trochę pracy przy przygotowaniu, ale to się opłaca ze względu na jego wyjątkowy smak.

Składniki

  • Ciasto kruche (składniki na blachę o wym. 30x20 cm):
  • 450 g mąki
  • 300 g masła
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • Masa makowa:
  • 200 g maku
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru
  • 100 ml miodu
  • łyżka tartej bułki
  • 1/4 szklanki mleka
  • piana z białek
  • 1/4 łyżeczki sody
  • olejek migdałowy
  • Kajmak:
  • 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ciasto kruche: mąkę posiekać z masłem, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym i żółtkami. Szybko wyrobić ciasto i schłodzić je w lodówce. Piec ok. 8 minut w temp. 180°C.

  • Masa makowa: 200 g maku sparzyć, odsączyć na sicie i przepuścić przez maszynkę 2-3 razy. Utrzeć 3 żółtka ze 100 g cukru do białości, dodać mak, 100 ml miodu wielokwiatowego, łyżkę tartej bułki, ¼ szklanki mleka, a na końcu pianę z białek, ¼ łyżeczki sody i olejek migdałowy. Lekko wymieszać i wlać na upieczone ciasto kruche. Zapiec w temp. 150°C. Gdy ostygnie, przybrać suszonymi morelami i kajmakiem.

  • Kajmak: 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego gotować przez 4 godziny w garnku, tak aby były w całości pokryte wodą.