Mazurek limonkowo-bazyliowy

2021-03-29
Iwona Chmiel
Mazurek limonkowo-bazyliowy
Autor: Iwona Chmiel Przepis na mazurek limonkowo-bazyliowy nadesłała Pani Iwona Chmiel
łatwy
50 min
4

Przepis na mazurek limonkowo-bazyliowy został wyróżniony w wielkanocnym konkursie DIAMANT. Autorką przepisu jest Iwona Chmiel. Orzeźwiający smak mazurka limonkowo-bazyliowego będzie świetnym ukoronowaniem świątecznego obiadu w gronie rodziny. 

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki
  • 30 g cukru Diamant
  • 120 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • białko do przyklejenia wałeczka
  •  
  • Składniki na krem:
  • 140 ml śmietanki 36%
  • 120 g białej czekolady
  • 40 ml soku z limonki
  • skórka starta z 1 limonki
  • 6 drobno posiekanych liści bazylii
  • 5 g żelatyny
  •  
  • Dodatkowo:
  • bezy
  • listki bazylii
  • skórka starta z limonki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na papierze narysować okrąg o średnicy 22-23 cm. Z jednej strony okrąg wydłużyć, nadając mu kształt jajka. Gotowy wzór wyciąć.
  • Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, przyłożyć do niego, wcześniej przygotowany wzór i wyciąć kształt jajka. Z pozostałego ciasta uformować wałeczek. Brzeg ciasta posmarować białkiem i przykleić do niego wałeczek. Za pomocą nożyczek naciąć wzorek na wałeczku (nie jest to konieczne). Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez godzinę.
  • Ciasto ponakłuwać widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec około 15-20 minut. Wyjąć i ostudzić. 
  • Żelatynę zalać niewielką ilością wody, tylko do jej przykrycia i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Śmietankę podgrzać, uważając by nie doprowadzić jej do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na małe kawałki czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Gdy żelatyna się rozpuści i połączy z masą dodać skórkę i sok z limonki oraz posiekaną bazylię, wymieszać. 
  • Wykonanie mazurka: Krem limonkowo - bazyliowy wylać na przestudzony, kruchy spód. Włożyć do lodówki, na kilka godzin, do stężenia.
  • Przed podaniem udekorować pokruszonymi bezami, skórką startą z limonki oraz listkami bazylii.
Iwona Chmiel