Mazurek królewski: tradycyjny przepis [GALERIA ZDJĘĆ Z PRZEPISAMI]

 Mazurek królewski: tradycyjny przepis [GALERIA ZDJĘĆ Z PRZEPISAMI]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mazurek królewski jest bardzo prosty do przygotowania - sekret jego smaku to konfitury - najlepiej domowe

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Poznaj tradycyjny przepis na mazurek królewski. Nikt nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez słodkich mazurków. Piecze się je z różnego rodzaju ciast: kruchego, biszkoptowego, marcepanowego i makaronikowego oraz przekłada masami, marmoladą i dżemem. Powierzchnię zaś dekoruje się lukrem i zdobi owocami oraz bakaliami.

Polecamy przepisy na: Mazurek kajmakowy według Magdy Gessler  Mazurek makowy tradycyjny  Mazurek śliwkowy

Weź udział w naszym KONKURSIE WIELKANOCNYM i wygraj atrakcyjne nagrody!

Składniki

  • Ciasto:

  • 350 g miękkiego masła

  • 120 g cukru pudru

  • 120 g migdałów drobno posiekanych

  • skórka otarta z 1 cytryny

  • 370 g mąki pszennej

  • 4 ugotowane żółtka przetarte przez sito

  • 1 surowe żółtko

  • szczypta soli

  •  

  • Do przybrania:

  • wiśnie, czereśnie i truskawki z konfitury

  •  

  • Lukier

  • 100 g cukru pudru

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżka gorącej wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło utrzeć tak, by miało kremową konsystencję, dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto.

  • Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę.

  • Następnie 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na grubość palca i przełożyć do blaszki wysmarowanej i lekko prószonej mąką. Z pozostałego ciasta zrobić wałeczki grubości ołówka i ułożyć z nich na cieście kratkę.

  • Cały mazurek posmarować surowym żółtkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170ºC i piec ok. 40 minut.

  • Powinien być jasnozłoty. Kiedy mazurek ostygnie, w każdą kratkę włóż dobrze odsączone owoce z konfitury.

  • Całość polej lukrem utartym z cukru, wody i soku z cytryny.

 

 

Ocena: 4