Mazurek kokosowy - dobry przepis na wielkanocne ciasto

Mazurek kokosowy - dobry przepis na wielkanocne ciasto

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mazurek kokosowy ozdobiony polewą czekoladową

Ocena: 1,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Mazurek kokosowy bardzo ładnie się prezentuje na wielkanocnym stole, idealnie biała masa kokosowa daje nieograniczone możliwości do zdobienia go (polewą czekoladową lub bakaliami). Sprawdź ten dobry przepis na wielkanocne ciasto.

Składniki

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki krupczatki
  • 20 dag cukru pudru
  • 25 dag margaryny lub masła
  • 3 łyżki mleka
  • 5-6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Margaryna lub masło do wysmarowania formy.
  • Nadzienie:
  • 25 dag wiórków kokosowych
  • 20 dag cukru pudru
  • 300 ml słodkiej śmietany
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Przybranie:
  • wiórki kokosowe
  • bakalie (orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa, suszona żurawina) lub polewa czekoladowa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Margarynę lub masło z cukrem utrzyj na pianę. Dodawaj po jednym żółtku, łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, mleko. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek i lekko wymieszaj.

  • Ciasto włóż do formy posmarowanej margaryną lub masłem i wyłożonej papierem do pieczenia i na niej równomiernie rozłóż nadzienie. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C ok. 45 minut.

  • Nadzienie: wiórki kokosowe gotuj ze śmietanką na wolnym ogniu przez 5 minut cały czas mieszając. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości zimnej wody. Dobrze wymieszaj

  • Masę rozsmaruj na cieście. Środek mazurka posyp odłożonymi wiórkami. Mazurek udekoruj według uznania bakaliami lub polewą czekoladową.