Kruche ciasto na mazurka według Magdy Gessler

Kruche ciasto na mazurka według Magdy Gessler

W tradycji kuchni polskiej słodkie mazurki wielkanocne przygotowuje się często na kruchym cieście maślanym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Dobry mazurek musi mieć przede wszystkim dobre, rozpływające się w ustach, kruche ciasto. Jakie ciasto robi Magda Gessler? Przeczytaj i wypróbuj!

Składniki

  • 4 żółtka z jajek ugotowanych na twardo

  • 100 g cukru

  • 200 g masła

  • 300 g mąki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotowane na twardo żółtka przetrzyj przez drobne sito, dodaj cukier, masło i mąkę.

  • Do tego dodaj łyżkę zimnej wody i szczyptę soli.

  • Szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej na 2 godziny.

  • Schłodzone ciasto rozwałkuj do żądanej grubości, nakłuj widelcem i piecz w 180°C do zrumienienia lub według przepisu. 

  • Gotowe ciasto można pokryć pomadą owocową lub mleczną i lukrem

Ocena: 2,9