Mazurek kajmakowy z bakaliami - przepis babci Krysi [tradycyjny]

Mazurek kajmakowy z bakaliami - przepis babci Krysi [tradycyjny]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mazurek kajmakowy z bakaliami - przepis babci Krysi [tradycyjny]

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 100 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Udostępniam przepis mojej babci Krysi, która robiła mazurki w sposób tradycyjny: długo gotowała mleko z cukrem aby uzyskać kajmak, a jaja parzyła przed dodaniem do ciasta. Nikt nie wymaga, abyśmy dziś robili dokładnie tak samo - możemy przecież użyć mleka skondensowanego lub gotowej masy kajmakowej. Ale najpierw poznamy smak tradycji. Sprawdź jak to się kiedyś robiło.

Składniki

  • Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 300 g bakalii
  • 200 g konfitury morelowej
  • Polewa:
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 70 g cukru pudru
  • 70 g masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 50 g migdałów
  • 30 g bułki tartej
  • sok z 1/2 cytryny
  • Kajmak waniliowy:
  • 1/2 l mleka
  • 400 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 1/2 laski wanilii

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żółtka ugotować na sitku nad gorącą wodą. Ostudzić.

  • Mąkę przesiać na stolnicę, dodać posiekane zimne masło i cukier puder. Wyrabiać długim nożem. Dodać utarte żółtka, szybko wyrobić rękami. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 minut.

  • Odłożyć niewielki kawałek schłodzonego ciasta. Resztę rozwałkować na kształt prostokąta. Nawinąć na wałek i przełożyć do formy, tak żeby przykryło dno. Okroić nadmiar.

  • Z odłożonego ciasta i okrawków ulepić wałeczki o długości boków formy. Boki rozłożonego na dnie formy ciasta posmarować białkiem i przykleić wałeczki. Zrobić na nich nożem ozdobny wzorek. Nakłuć ciasto na dnie formy, żeby się nie wybrzuszyło podczas pieczenia, i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na ok. 20 minut.

  • Przygotować polewę. Żółtko i jajko roztrzepać. Miksując dodawać cukier puder, cukier waniliowy, sok z cytryny, roztopione i ostudzone masło, zmielone migdały i bułkę tartą, aż się wszystko połączy.

  • Ciasto wyjąć z piekarnika, nałożyć konfiturę, pokrojone i namoczone, np. w alkoholu, bakalie. Zalać polewą. Piec w rozgrzanym do 180 st. piekarniku ok. 15 minut.

  • Zrobić kajmak. Cukier rozpuścić w podgrzanym mleku. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, zeskrobać z niej miąższ i dodać do mleka. Mieszać mleko na ogniu, aż zgęstnieje – co może potrwać 30–40 minut. Zdjąć z ognia i ciągle mieszając dodać masło, aż się rozpuści. Gotowy kajmak przelać na mazurek. Ozdobić migdałami i kandyzowanymi skórkami owocowymi.