Korzenne ciasto z dynią i żurawiną: pyszna babka na rodzinne spotkanie

2021-03-29
Korzenne ciasto z dynią i żurawiną: pyszna babka na rodzinne spotkanie
Autor: Shutterstock Duża porcja pysznego ciasta dla całej rodziny
łatwy
30 min
4

Korzenne ciasto z dynią i żurawiną zazwyczaj piecze się jesienią. Ale dynie są dostępne nieomal do wiosny, więc można pokusić się przygotowanie tej pysznej babki w chłodniejsze dni.  Dyniowa babka to pyszne ciasto na rodzinne spotkanie.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,25 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki ekstraktu wanilii
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego
  • 1,3 szklanki kefiru
  • 450 g puree z pieczonej dyni
  • 200 g żurawiny, świeżej lub mrożonej
  • 150 g orzechów włoskich lub pekan, drobno posiekane
  • masło do przygotowania formy
  • cukier puder do dekoracji
  • 1 duża forma z kominkiem lub 2 formy keksowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  • Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i sodę, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową.
  • W oddzielnej misce utrzeć jajka z cukrem na puch. Dodać ekstrakt wanilii, kefir, puree z dyni i olej roślinny. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • Suche składniki dodać do mokrych i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać żurawinę i orzechy, wymieszać.
  • Formę do pieczenia posmarować masłem i napełnić ciastem.
  • Ciasto wstawić do piekarnika i piec 60 minut lub 70 minut.
  • Przed podaniem ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.