Dyniowy keks z rodzynkami: zdrowe i pyszne ciasto dla twoich bliskich

Dyniowy keks z rodzynkami: zdrowe i pyszne ciasto dla twoich bliskich

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dyniowy keks z rodzynkami to pyszne ciasto dla całej rodziny. Taki keks jest bardzo zdrowy, gdyż zawiera nie tylko błonnik, ale mnóstwo karotenu, którego nigdy za wiele. Pachnące karaibską nocą ciasto, upaja zapachem rumu i cytrusów. Wilgotne w środku, puszyste i rozpływające się na języku bogactwem smaku. Idealne na jesienne popołudnie do herbaty. 

Składniki

  • 300 g dyni, oczyszczonej i pokrojonej na kawałki

  • 4 jajka

  • 150 g masła

  • 150 g cukru

  • 150 g śmietany 18% tł.

  • 150 g mąki pszennej zwykłej

  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej

  • 12 g proszku do pieczenia

  • 0,5 cytryny

  • 1 szczypta soli

  • 0,5 łyżeczki cynamonu

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 2 łyżki rumu

  • 80 g rodzynek dobrej jakości

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kawałki dyni upiec lub ugotować w niewielkiej ilości wody (ugotowaną dynię odcedzić). Zmiksować na puree.

  • Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na 5 minut, odcedzić. Zalać rumem.

  • Zetrzeć skórkę z połówki cytryny.

  • Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Dodać mąkę pełnoziarnistą. Wymieszać.

  • Białka oddzielić od żółtek.

  • Za pomocą miksera na najwyższych obrotach masło utrzeć z cukrem do białości. Dodać po 1 żółtku i ubijać do uzyskania jednorodnej masy.

  • Dodać śmietanę i wymieszać na niskich obrotach miksera.

  • Dodać cynamon i skórkę z cytryny. Wymieszać.

  • Dodać mieszaninę obu mąk, rodzynki razem z rumem i znowu wszystko wymieszać.

  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

  • Do ciasta dodać w 3 porcjach pianę z białek.

  • Ciasto przełożyć do formy posmarowanej masłem.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 45-50 minut.


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,4