Ciasto szpinakowe z bitą śmietaną

Ciasto szpinakowe z bitą śmietaną

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto szpinakowe z bitą śmietaną - co powiesz na mały eksperyment?

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Podajemy przepis na ciasto szpinakowe z bitą śmietaną. Połączenie smaków jest dość oryginalne, ale szpinak z bita śmietaną smakuje zaskakująco dobrze. Co powiesz na wykwintny deser - tort szpinakowy z bitą śmietaną? Oto, jak go przyrządzić. 

Składniki

  • 2 jajka

  • 150 ml cukru

  • 200 g masła

  • 300 g mrożonego szpinaku

  • 250 ml mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

  • 2 duże łyżka przyprawy do piernika 

  • 1 łyżka cukru wanilinowego 

  • Składniki na masę: 500 ml kremówki 30%

  • 2 torebki fixu do śmietany 

  • 50-100 ml cukru pudru 

  • Do ozdoby: kandyzowana żurawina, liście świeżej mięty

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szpinak odmrażamy dzień wcześniej w miseczce, w lodówce, pamiętając o tym, aby przed użyciem odsączyć z niego wodę.

  • Wszystkie składniki ciasta wkładamy do malaksera, mieszamy, a następnie wlewamy do tortownicy. Pieczemy w 180°C przez około 40-50 minut z opcją grzania od dołu.

  • W trakcie pieczenia wkładamy bitą śmietanę oraz miskę, w której będziemy ją ubijać do lodówki.

  • Kiedy ciasto jest gotowe, wyjmujemy je z piekarnika, studzimy i zimne kroimy na 3 części.

  • Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem w misce, na sam koniec dodajemy fix i miksujemy jeszcze chwilę.

  • Gotową masą przekładamy tort, a resztę śmietany wykładamy na wierzch ciasta i jego boki.

  • Szpinakowy tort ozdabiamy skórką pomarańczy oraz liśćmi świeżej mięty, a następnie wkładamy do lodówki na 24 godziny. 

Ocena: 4,5