Prosty biszkopt makowo-pomarańczowy- idealny codzienny deser

2021-03-29
Prosty biszkopt makowo-pomarańczowy- idealny codzienny deser
Autor: Shutterstock Prosty  biszkopt makowy  zyskuje na smaku dzięki dodatkowi  skórki pomarańczowej  i orzechów
łatwy
35 min
4

Prosty biszkopt makowo-pomarańczowy  to ciasto, które uda się każdemu. By go przygotować potrzebujemy niewielu składników. Ciasto  zawdzięcza swój atrakcyjny smak pomarańczowym dodatkom, które czynią je mniej  mdłym.

Opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka suchego maku
  • 150 g masła
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 krople aromatu pomarańczowego
  • 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów
  •  do lukru: 1/3 szklanki cukru pudru, odrobina gorącej wody, skórka pomarańczowa do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i suchym makiem.
  • Jajka i cukier puder miksujemy 2-3 minuty do powstania puchu. Zmniejszamy obroty miksera na najniższe, wsypujemy mąkę z makiem i proszkiem do pieczenia. Nie przerywając miksowania dodajemy roztopione i przestudzone masło oraz aromat.
  • Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową, posiekane orzechy i mieszamy drewnianą łyżką.
  • Masę wykładamy do  formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut, do suchego patyczka. Studzimy.
  • Cukier puder rozpuszczamy z odrobiną wody, lukrem polewamy ciasto. Posypujemy skórką pomarańczową.