Makowiec: przepis Ewy Wachowicz na makowiec w cieście krucho-drożdżowym [WIDEO]

Makowiec: przepis Ewy Wachowicz na makowiec w cieście krucho-drożdżowym [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Makowiec wigilijny z bakaliami i miodem

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 110 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Przepis na makowiec z programuEwa gotuje″ koniecznie wypróbuj na święta. Ewa Wachowicz poleca makowiec w cieście krucho-drożdżowym, z bakaliami i miodem, z wierzchu polany lukrem. Przepis tradycyjny, ale właśnie taki makowiec chyba wszyscy lubimy najbardziej! Oto sposób przygotowania. 

Poznaj tajemnice dobrego maku do makowca!

Mak: Jakie ma właściwości? Jakie ma wartości odżywcze?

Kupujemy mak - jak rozpoznać dobry mak?

Co zrobić, jeśli mak jest gorzki?

Składniki

  • 400 g mąki

  • 250 g masła

  • 2 jajka

  • 2 żółtka

  • 1 białko jaja

  • 7 dag drożdży

  • 1 szklanka śmietany 12%

  • 1 łyżka cukru

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 500 g maku

  • 1 l mleka

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżka marmolady

  • 1 łyżka bułki tartej

  • 20 dag cukru pudru

  • 2 łyżki miodu pitnego

  • 100 g migdałów

  • 100 g rodzynek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę wymieszaj z ciepłym masłem.

  • Pokrusz drożdże i dodaj do nich cukier. Dolej śmietanę i całość delikatnie wymieszaj. Dodaj mąkę i masło. Połącz wszystkie składniki. Dodaj jedno jajko oraz dwa żółtka i wymieszaj.

  • Kiedy ciasto jest już gotowe, przygotuj masę makową. Mak zalej gorącym mlekiem i odstaw na ok. pół godziny. Po upływie tego czasu przecedź mak i przepuść dwa razy przez maszynkę.

  • 2 dag drożdży rozetrzyj z cukrem i dodaj mak. Do składników dodaj także bakalie, mleko oraz mąkę ziemniaczaną.

  • Dodaj jako oraz bułkę tartą. Gdy otrzymasz jednolitą masę dołóż także miód oraz cukier puder. Wszystko delikatnie wymieszaj.

  • Gdy ciasto wyrośnie, wyrób je, aż zacznie odchodzić od stolnicy. Podziel na dwie części i rozwałkuj. Posmaruj białkiem, nałóż masę makową i równomiernie rozsmaruj. Zwiń makowce. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

  • Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni C przez 50 minut.

  • Po upieczeniu polukruj lub posyp cukrem pudrem.

Ocena: 2