Makowiec na kruchym cieście: przepis na Boże Narodzenie

Makowiec na kruchym cieście: przepis na Boże Narodzenie

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Makowiec na kruchym cieście można polać lukrem albo ułożyć na nim kratkę z ciasta kruchego

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Mak to symbol dostatku i dania z nim w roli głównej, jak makowiec, kutia czy kluski z makiem, powinny zagościć na wigilijnym spodzie. Makowiec na kruchym cieście jest łatwiejszy do zrobienia niż zawijany, a także smaczny! Podajemy przepis na makowiec na kruchym spodzie.

Składniki

  • 30 dag mąki krupczatki
  • 20 dag masła
  • 30 dag cukru pudru
  • dwie puszki gotowej masy makowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • szklanka posiekanych bakalii: kandyzowanej skórki pomarańczowej, rodzynek, migdałów, orzechów włoskich

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę, masło i 10 dag cukru pudru posiekać nożem “na piasek” i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć je na 30 minut do lodówki.

  • Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylepić schłodzonym ciastem, nakłuć je widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.

  • Wyjąć podpieczone ciasto, rozłożyć na nim równomiernie masę makową i zapiekać razem następne 15–20 minut.

  • Zrobić lukier – 20 dag cukru pudru utrzeć z cytrynowym sokiem.

  • Wyjęte z piekarnika ciasto, po przestygnięciu, polać lukrem i posypać bakaliami.