Ciasto makowe: idealne dla wybrednych gości

2021-03-29
Ciasto makowe: idealne dla wybrednych gości
Autor: Shutterstock Ciasto makowe pasuje i do kawy, i do herbaty
łatwy
20 min
4

Ciasto makowe jest puszyste i piegowate od niebieskiego maku. To pyszne ciasto jest szalenie proste w przygotowaniu. Zrobi je każdy, nie potrzeba nawet wagi, bo wszystkie składniki odmierza się na szklanki i łyżki. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 jajka rozmiar M
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maku niebieskiego
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego lub waniliowego
  • 1 szklanka stopionego masła lub margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mak na sucho zemleć w młynku robota.
  • Jajka zmiksować z cukrem na pulchną masę. Dodać mak, aromat i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać.
  • Dodać stopione i przestudzone masło. Ponownie wymieszać.
  • Wlać do formy natłuszczonej i wysypanej mąką.
  • Piec w temperaturze 170-180°C przez 40-50 minut.
  • Upieczone ciasto lekko przestudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.