Spaghetti z zielonymi szparagami

2021-03-29
przepisy.pl
Spaghetti z zielonymi szparagami
Autor: Shutterstock Spaghetti ze szparagami to świetna odskocznia od tradycyjnego dania z sosem pomidorowym
łatwy
30 min
4

Sezon na szparagi trwa bardzo krótko, więc jeśli chcesz zjeść spaghetti z zielonymi szparagami, to musisz się pospieszyć. Podajemy przepis na pyszne spaghetti z zielonymi szparagami posypane startym serem. 

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg nitek spaghetti
  • 2 średnie szalotki
  • 1 kostka do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr
  • 30 g sera żółtego, najlepiej ostrego
  • 0,5 kg zielonych szparagów (mogą być świeże lub mrożone)
  • duża łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sos pomidorowy Knorr
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • czarny pieprz, najlepiej świeżo zmielony

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przyrządź sos pomidorowy Knorr zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. 
  • Ugotuj szparagi: włóż pęczek do gotującej się, osolonej wody i gotuj ok. 7 minut, a po wyjęciu szparagi pokrój.
  • Ugotuj spaghetti al dente w wodzie z Kostką do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr.
  • Szalotki posiekaj i wsyp na patelnię z rozgrzaną oliwą. Następnie dosyp szparagi.
  • Wszystko zalej przyrządzonym sosem pomidorowym i posyp natką pietruszki. Zamieszaj i duś 10 minut.
  • Odcedź makaron i polej go sosem. Zamieszaj, ale bardzo delikatnie. Przed podaniem posyp startym serem.
przepisy.pl