Spaghetti z tuńczykiem - obiad na szybko dla zapracowanych

Spaghetti z tuńczykiem - obiad na szybko dla zapracowanych

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Spaghetti z tuńczykiem - obiad na szybko dla zapracowanych

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Spaghetti z tuńczykiem to najprostszy i najszybszy przepis dla tych, którzy nie mają czasu na gotowanie obiadu. Musimy mieć tylko żelazny zapas: tuńczyka i pomidory w puszce, o co w przeciętnym domu nietrudno. Szast prast i obiad gotowy.

Składniki

  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 500 gram makaronu do spaghetti
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • starty parmezan
  • sól, pieprz
  • przyprawy: oregano, bazylia, odrobina chili w proszku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju spod tuńczyka do momentu, aż się zarumieni.

  • Następnie na patelnię wrzucamy tuńczyka (należy odlać olej z każdej z puszek) oraz pomidory. Jeśli pomidory są w całości, rozgniatamy je widelcem.

  • Całość mieszamy i gotujemy krótko na wolnym ogniu, dodajemy koncentrat pomidorowy, wyciśnięty czosnek, a wszystko przyprawiamy wedle uznania (można użyć też bazylii lub ostrej papryki).

  • W międzyczasie gotujemy makaron (można zastosować też makaron pełnoziarnisty który ma niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu jest mniej tuczący).

  • Spaghetti podajemy w głębokim talerzu, a sos posypujemy startym parmezanem. Smacznego!