Spaghetti napoli - przepis na klasyczny prosty sos do spaghetti

2021-03-29
Spaghetti napoli - przepis na klasyczny prosty sos do spaghetti
Autor: Shutterstock Spaghetti napoli - przepis na klasyczny prosty sos do spaghetti: pomidory, czosnek, bazylia i parmezan
łatwy
10 min
4

Prosty sos na bazie cebuli, czosnku, pomidorów i parmezanu - spaghetti napoli - kwintesencja włoskiej kuchni i włoskiego smaku. Spaghetti jest jednym z częściej przygotowywanych dań - lubią je i dzieci i dorośli. Zobacz jak go zrobić?

 

Poza sezonem do spaghetti napoli zamiast pomidorów świeżych można użyć pomidorów z puszki.

SKŁADNIKI

  • 50 dag makaronu spaghetti
  • 4 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • tarty parmezan do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować w osolonej wodzie. Powinien być al dente - jędrny, lekko twardy, sprężysty.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno posiekać. Wrzucić do rondelka, zmiksować na gładką masę, dolać oliwę. Gotować 5 minut, pieprz, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować jeszcze 2 minuty.
  • Makaron polać gorącym sosem i posypać startym żółtym serem. Dodać bazylię.