Spaghetti carbonara: jak zrobić szybko tę odmianę pasty?

2021-03-29
Spaghetti carbonara: jak zrobić szybko tę odmianę pasty?
Autor: thinkstockphotos.com Spaghetti carbonara to danie łatwe do przygotowania i bardzo smaczne oraz sycące
łatwy
15 min
4

Spaghetti alla carbonara to jedna z szybszych włoskich potraw, które sami możemy zrobić w domu. Carbonarę nie tylko przyrządza się szybko i łatwo, ale jest ona bardzo sycąca. Jak zrobić spaghetti carbonara?

SKŁADNIKI

  • 2 jajka,
  • 90 g boczku wędzonego (w oryginale występuje albo bekon albo szynka parmeńska),
  • 160 g makaronu spaghetti,
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 30 g tartego parmezanu,
  • sól morska do smaku i 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka należy sparzyć wrzątkiem, wbić do głębokiego talerza i roztrzepać widelcem, odstawić.
  • Boczek pokroić w poprzek na 0,5 cm paseczki, jeśli ma twardą i grubą skórę, odkroić ją.
  • Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić i włożyć z powrotem do garnka, przykryć.
  • Posiekać czosnek oraz natkę pietruszki.
  • Na patelnię wlać oliwę dodać boczek i smażyć na małym ogniu. Boczek ma się lekko podtopić i tylko delikatnie zrumienić.
  • Dodać czosnek oraz natkę pietruszki i smażyć na małym ogniu.
  • Trzymając patelnię na małym ogniu, dodajemy makaron i mieszamy.
  • Odstawiamy z ognia i mieszamy z połową sera oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • Gdy dno patelni nieco ostygnie, ale makaron będzie ciągle gorący, polać go roztrzepanymi jajkami i mieszać, aż cały pokryje się masą jajeczną.
  • Jajka nie mogą całkowicie ściąć się od gorącej patelni, mają utworzyć delikatny, kremowy sos, i tylko trochę zgęstnieć od gorącego makaronu.
  • Od razu podawać, doprawiając solą oraz posypując dodatkowym serem.