Spaghetti bolognese - najprostszy przepis na boloński sos do makaronu

2021-03-31
Spaghetti bolognese - najprostszy przepis
Autor: Shutterstock Spaghetti z sosem pomidorowym - pomysł na szybki obiad
łatwy
30 min
4

Spaghetti bolognese to najpopularniejsza w Polsce odmiana słynnej włoskiej pasty. Spaghetti po bolońsku przygotowujemy z mielonym mięsem wieprzowym, a najlepiej wołowo-wieprzowym. Wybierz ulubiony makaron, przygotuj sos według naszego sprawdzonego przepis i oczaruj gości doskonałym spaghetti po bolońsku.

Gdzie wymyślono spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese, którego podstawą jest pochodzący z Włoch sos boloński, stworzono w USA. W ojczyźnie sosu z Bolonii mięsno-pomidorowy sos wykorzystywany jest do przygotowania tagliatelle alla bolognese (tagliatelle all’uovo), czyli makaronowych wstążek oraz lasagne alla bolognese (lasagne al forno), czyli do zapieczenia razem z płatami ciasta makaronowego. Włosi uważają, że ragu bolognese jest zbyt ciężkie i spływa z nitek makaronu. Wielka kariera sosu bolońskiego poza granicami Włoch jednak na zawsze wiąże się ze spaghetti, czyniąc z niego pyszne i sycące danie.

Jakie wino podać do makaronu z sosem bolognese?

Najlepsze będą młode wina czerwone, cierpkie, ale z wyważonymi taninami. Ze szczepów Gamay, Grenache, Syrah. O zapachu leśnych owoców i przypraw korzennych. Na podniebieniu dojrzałe, o pełnym smaku. 

Więcej o doborze win tutaj: Jak dobierać wino do poszczególnych potraw?  oraz   Jak czytać etykiety na butelkach win?

Makaron, wieprzowina i spółka

Wieprzowina i makaron lubią się, stąd pewnie wiele dań wykorzystujących te dwa składniki. Proponujemy kilka sprawdzonych przepisów:

Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym po włosku

Cannelloni z mięsnym farszem zapieczone w sosie pomidorowym

Makaron z kurczakiem na ostro po chińsku

Makaron gniazdka z gulaszem wołowym po polsku

SKŁADNIKI

  • 1 duża cebula
  • 1 spora marchewka lub 2 mniejsze
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego)
  • 2-3 puszki pomidorów bez skórki
  • 6 ząbków czosnku
  • przyprawy: oregano, bazylia, pieprz, sól
  • opakowanie makaronu spaghetti
  • oliwa do smażenia
  • twardy żółty starty ser do posypania np. parmezan lub peccorino

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę, marchewkę i selera pokrój w drobną kostkę. W rondlu z grubym dnem rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, marchewkę i selera. Wystarczą 3-4 minuty smażenia, by cebula się zeszkliła.
  • Do zeszklonej cebuli oraz podsmażonych warzyw dodaj mięso. Przypraw do smaku - oregano, bazylią, pieprzem i solą. Dodaj także przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku.
  • Podsmaż dokładnie, jednak nie trzymaj go zbyt długo, by mięso nie było zbyt suche. Należy też zwrócić uwagę, by nie pojawiły się niedosmażone, surowe fragmenty mięsa. Kiedy mięso będzie już gotowe, dodaj do garnka pomidory.
  • W tym czasie można już wstawić wodę na makaron, którą należy posolić.
  • Wszystkie składniki w garnku wymieszaj dokładnie i dodaj pozostały czosnek. Ewentualnie dopraw ziołami.  Sos gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut, mieszając co jakiś czas.
  • Sos nakładaj na makaron ugotowany al dente, na końcu posyp całość odrobiną startego sera.