Spaghetti bolognese - najprostszy przepis

Spaghetti bolognese - najprostszy przepis

Autor Zdjęcia: photos.com

Spaghetti z sosem pomidorowym - pomysł na szybki obiad

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pyszne, pachnące spaghetti bolognese przygotujesz bez problemu w domu. Z naszym sprawdzonym przepisem na spaghetti po bolońsku oczarujesz swoich gości pysznym daniem.

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowe)
  • 3 puszki pomidorów bez skórki
  • 6 ząbków czosnku
  • przyprawy: oregano, bazylia, pieprz, sól
  • opakowanie makaronu spaghetti
  • oliwa do smażenia
  • twardy żółty starty ser do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Cebulę smaż na odrobinie oliwy. Wystarczą 3-4 minuty, by cebula się zeszkliła.

  • Do zeszklonej cebuli dodaj mięso i dodaj przyprawy do smaku - oregano, bazylię, pieprz i sól. Dodaj także przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku.

  • Podsmaż dokładnie, jednak nie trzymaj go zbyt długo, by mięso nie było zbyt suche. Należy też zwrócić uwagę, by nie pojawiły się niedosmażone, surowe fragmenty mięsa. Kiedy mięso będzie już gotowe, przełóż je wraz z cebulą do garnka i dodaj pomidory.

  • W tym czasie można już wstawić wodę na makaron, którą należy posolić i dodać odrobinę oliwy, by makaron nie sklejał się. Wszystkie składniki w garnku wymieszaj dokładnie i dodaj pozostały czosnek. Bardzo możliwe, że sos będzie jeszcze potrzebował kolejnej porcji ziół. Wiele osób dodaje do sosu także cukier, jednak szanujący się kucharze odradzają ten pomysł. Sos pozostaw na wolnym ogniu przez 15-20 minut, mieszając co jakiś czas.

    Sos nakładaj na makaron ugotowany al dente, na końcu posyp całość odrobiną startego twardego żółtego sera.

tip dnia

Spaghetti bolognese to najpopularniejsza w Polsce odmiana słynnej włoskiej pasty. Spaghetti po bolońsku serwujemy z mielonym mięsem wieprzowym, a najlepiej wołowo-wieprzowym.

Przepisy z tej kategorii