Rurki cannelloni z mięsem mielonym i papryką

2021-03-29
Rurki cannelloni z mięsem mielonym i papryką
Autor: Shutterstock Rurki cannelloni z mięsem mielonym i papryką 
łatwy
30 min
4

Z nadziewaniem rurek cannelloni jest trochę tak, jak z lepieniem pierogów. Trochę przy tym więcej pracy, ale efekt zdecydowanie wart jest zachodu. To niebanalny i zachwycający smakiem sposób podania makaronu. Wypróbuj przepis na rurki cannellonni z mięsem mielonym i ciesz się ich smakiem z rodziną i przyjaciółmi.

SKŁADNIKI

  • 30 g pieczywa tostowego
  • 12 rurek cannelloni
  • 1 zielona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule
  • 200 g mielonej cielęciny lub łopatki
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • 50 g boczku drobno pokrojonego
  • 1/2 kieliszka czerwonego wina
  • 40 g startego parmezanu
  • kilka listków bazylii
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Namocz chleb (bez skórki) w mleku.
  • W tym czasie drobno posiekaj czosnek i jedną cebulę, a następnie pokrój paprykę w małą kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę z czosnkiem, a po chwili drobno pokrojony boczek i mięso mielone.
  • Dopraw solą i pieprzem oraz duś przez ok. 15 min. Następnie dodaj paprykę i po kolejnych 10 min dolej ½ kieliszka czerwonego wina. Pozwól mu odparować.
  • Zdejmij przygotowany farsz z ognia i odstaw na chwilę, aby się ostudził. Dodaj odsączony chleb, jajko oraz parmezan oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj dokładnie i nałóż tak przygotowany farsz do rurek cannelloni.
  • Zeszklij drugą posiekaną drobno cebulę na oliwie z oliwek, dodaj pomidory krojone, dopraw solą i pieprzem (możesz również dodać swoje ulubione zioła i przyprawy). Na końcu dodaj listki bazylii i przełożyć ¼ przygotowanego sosu do naczynia żaroodpornego. Ułóż na nim napełnione farszem rurki i polej pozostałym sosem.
  • Przykryj naczynie pokrywą lub folią aluminiową i piecz w nagrzanym do temp. 180oC przez ok. 30 min. Następnie zdejmij pokrywę i zarumień powierzchnię.