Puszyste kluski omletowe - stary przepis na pyszny dodatek do zup
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Puszyste kluski omletowe to wykwintny i oryginalny dodatek do czystych zup. Przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej, jest łatwy do przygotowania, a kluseczki omletowe pyszne i lekkie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 1/2 - 1 łyżka masła
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło utrzeć do białości, stale ucierając dodawać żółtka.
- Z białek ubić sztywną pianę.
- Ubitą pianę wymieszać z masą maślaną, dodając tez przesianą mąkę
- Gotowa ciasto przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec do zrumienienia na złoty kolor
- Po ostudzeniu pokroić w kostkę.