Puszyste kluski omletowe - stary przepis na pyszny dodatek do zup

2021-03-29
Puszyste kluski omletowe - stary  przepis na pyszny dodatek do zup
Autor: Shutterstock Puszyste kluski omletowe - oryginalny i wykwintny dodatek do zup
łatwy
15 min
4

Puszyste kluski omletowe to wykwintny i oryginalny dodatek do czystych zup. Przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej, jest  łatwy do przygotowania, a kluseczki omletowe pyszne i lekkie.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 - 1 łyżka masła
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło utrzeć do białości, stale ucierając dodawać żółtka.
  • Z białek ubić sztywną pianę.
  • Ubitą pianę wymieszać z masą maślaną, dodając tez przesianą mąkę
  • Gotowa ciasto przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec do zrumienienia na złoty kolor
  • Po ostudzeniu pokroić w kostkę.