Puszyste kluski omletowe - stary przepis na pyszny dodatek do zup

Puszyste kluski omletowe - stary  przepis na pyszny dodatek do zup

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Puszyste kluski omletowe - oryginalny i wykwintny dodatek do zup

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Puszyste kluski omletowe to wykwintny i oryginalny dodatek do czystych zup. Przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej, jest  łatwy do przygotowania, a kluseczki omletowe pyszne i lekkie.

Składniki

  • 2 jajka

  • 2 łyżki mąki

  • 1/2 - 1 łyżka masła

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło utrzeć do białości, stale ucierając dodawać żółtka.

  • Z białek ubić sztywną pianę.

  • Ubitą pianę wymieszać z masą maślaną, dodając tez przesianą mąkę

  • Gotowa ciasto przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia.

  • Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec do zrumienienia na złoty kolor

  • Po ostudzeniu pokroić w kostkę.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3