Pożywny makaron z mielonym mięsem i porem

2021-03-29
Pożywny makaron z mielonymi mięsem i duszonym porem
Autor: Shutterstock Pyszne danie pożywne i zdrowe
łatwy
30 min
4

Pikantne mielone mięso i duszony por, to już brzmi dobrze. Do tego dołóżmy makaron i jesteśmy w kulinarnym niebie. Cudownie sycące, smaczne danie, którego po prostu nigdy nie mamy dość - makaron z mielonymi mięsem i duszonym porem.

Polecamy przepisy z porem, niedocenionym warzywem:

Panierowane pory smażone - niecodzienna przystawka

Zupa chłopska z porów - pożywna i rozgrzewająca

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i porami

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g makaronu
  • sól
  • 2 szalotki
  • 2 pory, tylko jasna część
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 500 g mieszanego mięsa mielonego
  • 50 ml białego wina
  • 250 ml bulionu
  • słodka i ostra papryka w proszku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody, następnie odcedź.
  • Obierz szalotki i drobno posiekaj. Umyj pory, wyczyść je i pokrój białą część w kostkę. Pokrój jasnozieloną część na pierścienie.
  • Na małej patelni na niewielkiej ilości oleju i na małym ogniu uduś jasnozielone części pora. 
  • Na dużej patelni rozgrzej olej i usmaż szalotki. Gdy szalotki będą szkliste, dodaj białą część pora i podsmaż przez chwilę. Dodaj mięso mielone. Smaż do chwili, gdy mięso będzie zrumienione. 
  • Zalej wszystko białym winem, dodaj bulion i gotuj na wolnym ogniu przez 5-10 minut. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. 
  • Wymieszaj z makaronem, podgrzej wszystko jeszcze raz, ułóż w miskach lub głębokich talerzach i podawaj posypane oddzielnie uduszonymi pierścieniami z pora.