Penne ze szparagami i bazyliowym pesto

Penne ze szparagami i bazyliowym pesto

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Penne ze szparagami i bazyliowym pesto

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

 Wiosenne penne z zielonymi szparagami Zamiast szparagów można  dodać młodą zieloną cukinię.

Składniki

  • 1 op. makaronu penne

  • oliwa

  • 1 ząbek czosnku

  • garść orzeszków piniowych lub pestek słonecznika

  • 1 pęczek bazylii

  • 1 pęczek zielonych szparagów

  • sól i pieprz

  • sok z połowy cytryny

  • odrobina wody, w której gotował się makaron

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron penne gotujemy al dente.

  • W tym czasie robimy zielone pesto z 2/3 pęczka bazylii, czosnku, większej części startego parmezanu, orzeszków piniowych lub pestek słonecznika i oliwy (resztę bazylii i orzeszków zostawiamy do dekoracji).

  • Podsmażamy na oliwie zielone szparagi przecięte na 3 części, lekko osolone. Kroimy awokado na plastry (pamiętajmy o skopieniu pokrojonego awokado sokiem z cytryny).

  • Kiedy makaron będzie gotowy dodajemy do niego pesto, szparagi, części z główkami na końcu oraz awokado i bardzo dokładnie mieszamy. Jeśli makaron jest za suchy dodajemy trochę wody pozostałej z gotowania penne – wtedy sos stanie się aksamitny.

  • Na koniec dodajemy główki szparagów, resztę liści bazylii i orzeszków, posypujemy parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.