Pappardelle z łososiem - przepis na obiad we włoskim stylu

2021-03-29
Pappardelle z łososiem
Autor: thinkstockphotos.com Pyszne połączenie ryby i makaronu.
łatwy
20 min
4

Pappardelle z łososiem to pyszne danie, które pomaga utrzymać stały poziom cukru we krwi, może być więc dietetycznym daniem dla chorych na cukrzycę, albo ciekawym urozmaiceniem codziennej diety. Jest również świetną potrawą dla osób uprawiających sport.

SKŁADNIKI

  • 250 g makaronu np. szerokich wstążek (pappardelle)
  • 100 g wędzonego łososia
  • 150 ml gęstej śmietany
  • 40 g masła,
  • świeżo zmielony zielony pieprz
  • gałka muszkatołowa,
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łososia pokroić na wąskie paski.
  • Na głębokiej patelni rozpuścić masło i dodać śmietanę.
  • Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć na patelnię.
  • Dodać łososia, wymieszać i podgrzewać na dużym ogniu przez minutę.
  • Przyprawić i podawać na ogrzanych talerzach.