Papardelle z owocami morza

2021-03-29
Papardelle z owocami morza
Autor: Shutterstock Sprężysty makaron otulony aksamitnym sosem i smaczne owoce morza
łatwy
20 min
4

Papardelle z owocami morza to odpowiednia potrawa na romantyczną kolację. Podobno owoce morza mają miłosną moc. Nie musicie w to wierzyć, wystarczy wypróbować. Makaron z łososiem i krewetkami to bardzo pożywne danie pełne smaku. 

SKŁADNIKI

  • makaron wstążki lub inny tego rodzaju
  • 25 dag krewetek
  • filet (ok. 30 dag) ze świeżego łososia
  • garść liści świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • kilka kropli sosu tabasco
  • 3-4 łyżki śmietanki 36-proc.
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • świeża bazylia do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Krewetki, łososia, liście szpinaku oraz posiekany drobno czosnek wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy minutę.
  • Dorzucamy pomidorki, wlewamy śmietankę i doprowadzamy do odparowania sosu.
  • Doprawiamy solą, pieprzem oraz tabasco, dodajemy ugotowany makaron, mieszamy.
  • Przekładamy na talerze.
  • Dekorujemy listkami bazylii.