Mielloni cannelloni, czy makaron ze szpinakiem i mięsem, zapiekany z serem. Przepis z programu UGOTOWANI TVN

Mielloni cannelloni, czy makaron ze szpinakiem i mięsem, zapiekany z serem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mielloni cannelloni

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 110 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jeśli uwielbiasz włoskie smaki - ten przepis z programu UGOTOWANI TVN jest właśnie dla ciebie! Pyszne cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem, zapiekane żółtym serem. Wypróbuj go!

Składniki

  • 700 g mięso mielone wieprzowego

  • 250 g szpinaku mrożonego

  • 200 g cannelloni

  • 2 cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 jajko

  • 50 g przecieru pomidorowego

  • 3 łyżki mąki

  • 4 łyżki masła

  • 300 ml mleka 0%

  • 70 g sera parmezan

  • 1 kostka rosołowa

  • 0,5 łyżeczki gałka muszkatołowej

  • 0,5 łyżeczki bazylii

  • Pieprz czarny

  • Sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotuj farsz mięsny. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj mięso oraz drobno pokrojony czosnek. Całość smaż przez 10 minut.

  • Dodaj jajko i przecier pomidorowy oraz łyżkę startego sera. Dopraw bazylią oraz solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz odstaw do ostygnięcia.

  • Przygotuj sos beszamelowy. W rondelku podgrzej masło razem z mąką i kostką rosołową. Całość delikatnie wymieszaj. Po chwili dolej zimne mleko i mieszaj dopóki sos nie zgęstnieje. Dopraw do smaki gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem.

  • Następnie przygotuj szpinak. Wrzuć go do garnka i podlej niewielką ilością wody. Duś na małym ogniu przez ok. 10 minut. Dodaj czosnek. Tak przygotowany szpinak zalej częścią przygotowanego wcześniej sosu beszamelowego z dodatkiem startego sera.

  • Farsz duś przez ok. 3 minuty i odstaw go do ostygnięcia. Rurki cannelloni nadziej farszami, mięsnym i szpinakowym. Ułóż je na posmarowanej masłem formie. Całość zalej pozostałą częścią sosu beszamelowego i posyp rurki żółtym serem.

  • Piekarnik rozgrzej do 190º C. Danie zapiekaj przez około 40 minut, aż ser stanie się złoty, a makaron miękki.