Makaron z polnymi bratkami - do czego wykorzystać jadalne kwiaty

2021-03-29
Makaron z polnymi bratkami - do czego wykorzystać jadalne kwiaty
Autor: Shutterstock Makaron z polnymi bratkami - do czego wykorzystać jadalne kwiaty
łatwy
15 min
4

Może brzmi to dość egzotycznie, ale bratki doskonale pasują do dań z makaronem, nie tylko kolorystycznie, ale też smakowo. Przepis wart wykorzystania.

Polecamy również Jadalne chwasty - które dziko rosnące rośliny można wykorzystać w kuchni

SKŁADNIKI

  • 30 dag krótkiego makaronu (kokardki, świderki)
  • po pół strąka czerwonej i żółtej papryki
  • 3 cebule dymki
  • łyżka płatków bratków polnych
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyszczone papryki pokrój w paseczki.
  • Dymkę ze szczypiorem posiekaj i zeszklij na 2 łyżkach oliwy. Makaron ugotuj al dente, wymieszaj z resztą oliwy.
  • Dodaj usmażoną cebulę i paprykę, przypraw do smaku solą i pieprzem, posyp bratkami.