Makaron z pesto, fasolką szparagową i ziemniakami: włoski przepis na sycące danie

Makaron z pesto, fasolką szparagową i ziemniakami: włoski przepis na sycące danie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszny sposób na zdrowe skrobia i warzyw na jednym talerzu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makaron z pesto, fasolką szparagową i ziemniakami to przysmaki kuchni włoskiej regionu Ligurii. Ten włoski przepis na sycące danie zachwyci także ciebie i twoich bliskich. Prosta i efektowna potrawa makaronowa pełna smaku. 

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obrać i pokroić na grube plasterki. Zalać wrzątkiem i gotować około 10 minut. Odcedzić. 

  • Fasolkę obrać z łyka. Zalać osolonym wrzątkiem i gotować 8 minut. Odcedzić.

  • Makaron ugotować al dente, około 1 minuty krócej niż podaje instrukcja na opakowaniu. To bardzo ważne by był niedogotowany, taki na ząb, ponieważ ma wchłonąć sos. Makaron odcedzić, zachowując 0,3 szklanki wody z gotowania makaronu.

  • Makaron wymieszać z pesto. Dodać wodę z gotowania makaronu, ziemniaki i fasolkę, wymieszać.

  • Podawać posypany parmezanem.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5