Makaron bezglutenowy: jak zrobić?

Makaron bezglutenowy: jak zrobić?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Makaron bez glutenu trudniej jest zrobić niż tradycyjne kluseczki

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Osoby stosujące dietę bezglutenową mogą kupić wiele doskonałych, wysokiej jakości makaronów bez glutenu. Ale smak makaronu domowego nie ma sobie równych. Można samemu zrobić makaron bezglutenowy - jest to proste i zajmuje niewiele czasu.

Składniki

  • szklanka mąki kukurydzianej,

  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,

  • jajko,

  • łyżeczka oleju,

  • ciepła woda

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie składniki oprócz wody umieścić w misce i wymieszać. Zagniataj ciasto, dodając pomału wody. Dolewać jej tyle, by ciasto było miękkie, ale nie kleiło się do rąk.

  • Ciasto z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej się kruszy, więc trudno je rozwałkować. Najlepiej nadaje się na łazanki i makaron do zupy.

  • Najwygodniej jest uformować wałeczek o grubości 2 cm i ostrym nożem pokroić go w cieniutkie plasterki.

  • Gotować je w małej ilości dość mocno posolonego wrzątku, ponieważ mąka kukurydziana jest słodka.

  • Najlepiej gotować małymi partiami po 4 minuty, delikatnie mieszając, by makaron się nie sklejał.

tip dnia

Kiedy zabierasz się za zrobienie makaronu domowego, dobrze zorganizuj pracę. Najsmaczniejszy jest gorący, dokładnie odsączony makaron wymieszany ze świeżo przygotowanym sosem. Warto więc tak zsynchronizować pracę, by czas, gdy makaron się gotuje wykorzystać na zrobienie sosu.

Ocena: 0