Linguini z małżami i zieloną pietruszką

Linguini z małżami i zieloną pietruszką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne danie na wieczór we dwoje

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makaron z małżami i zieloną pietruszką to pyszne danie dla każdego. Potrawę podaje się ze skorupkami, które w trakcie jedzenie odrzuca się. Małże, które się nie otworzyły po ugotowaniu należy wyrzucić. Poza tym to proste danie na wieczór we dwoje, bo przygotowanie zajmuje tyle czasu, co ugotowanie makaronu. Wypróbujcie i cieszcie się smakiem wybornych małży i makaronu w winnym sosie. 

Składniki

  • 400 g makaronu linguini

  • 500 g świeżych małży

  • 2-3 szalotki

  • 2-3 łyżki oliwy

  • 1 kieliszek białego wina

  • pół pęczka natki pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź.

  • Na oliwie podsmaż pokrojoną w kostkę szalotkę. 

  • Dodaj małże, wlej wino i przykryj pokrywką.

  • Gdy małże się otworzą, dodaj posiekaną zieloną pietruszkę i makaron.  Dokładnie wymieszaj.

Ocena: 3