Kokardki z kurczakiem, cukinią i groszkiem cukrowym

Kokardki z kurczakiem, cukinią i groszkiem cukrowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Lekki letni posiłek z piersi kurczaka, cukinii i makaronu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kokardki z kurczakiem, cukinią i groszkiem cukrowym to szybkie danie makaronowe dla całej rodziny. Orzeźwiająca cytrusowa nuta nadaje potrawie interesujący smak. Świeże, sycące i pyszne danie na letni posiłek. 

Składniki

  • 500 g makaronu kokardki

  • 1 filet z piersi kurczaka

  • 1 mała zielona cukinia 

  • 1 mała żółta cukinia lub kabaczek

  • 1 cytryna, sok i skórka

  • 200 g zielonego groszku

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  • Pierś kurczaka pokroić w dużą kostkę. 

  • Cukinię pokroić na plasterki. 

  • Na patelni rozgrzać olej, dodać pierś kurczak i lekko zrumienić z każdej strony. 

  • Dodać cukinię i smażyć jeszcze 3-5 minut. 

  • Na koniec dodać groszek, natkę pietruszki, sok i skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Smażyć 1 minutę.

  • Dodać odcedzony makaron i wymieszać. 

  • Podawać od razu. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5