Kapitalny makaron zapiekany z sosem bolońskim i serem

Kapitalny makaron zapiekany z sosem bolońskim i serem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Doskonałe danie dla dużych i małych smakoszy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makaron zapiekany z sosem bolońskim i serem to nieco inne wcielenie dobrze znanego nam dania. Taki makaron można przygotować wcześniej i zapiec przed podaniem. Choć naszym zdaniem zapieczenie gorącego makaronu jest po prostu obłędnie pyszne. Wasi bliscy pokochają od pierwszego kęsa makaron zapiekany z sosem bolońskim pod warstwą ciągnącego się sera...

Składniki

  • 300 g makaronu typu rurki cięte

  • 1 duża cebula

  • 1 spora marchewka lub 2 mniejsze

  • 1 kawałek selera

  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego)

  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 6 ząbków czosnku

  • przyprawy: oreganobazyliapieprz, sól

  • oliwa do smażenia

  • 100 g żółtego sera startego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę, marchewkę i seler zetrzyj na tarce o dużych otworach. Boczek pokrój w kostkę.

  • W rondlu z grubym dnem rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, marchewkę i seler. Wystarczą 3-4 minuty smażenia, by cebula się zeszkliła.

  • Do zeszklonej cebuli oraz podsmażonych warzyw dodaj mięso. Przypraw do smaku - oregano, bazylią, pieprzem i solą. Dodaj także przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku.

  • Podsmaż dokładnie, jednak nie trzymaj go zbyt długo, by mięso nie było zbyt suche. Należy też zwrócić uwagę, by nie pojawiły się niedosmażone, surowe fragmenty mięsa. Kiedy mięso będzie już gotowe, dodaj do garnka pomidory, koncentrat pomidorowy i 300 ml gorącej wody.

  • W tym czasie można już wstawić wodę na makaron, którą należy posolić.

  • Wszystkie składniki w garnku wymieszaj dokładnie i dodaj pozostały czosnek. Ewentualnie dopraw ziołami.  Sos gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut, mieszając co jakiś czas.

    Naczynie do zapiekania posmaruj masłem. Wyłóż gorący makaron. Polej go sosem. Posyp tartym serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekaj do rozpuszczenia sera i lekkiego zrumienienia. 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,9