Jak zrobić spaghetti alla carbonara?

Jak zrobić spaghetti alla carbonara?

Autor Zdjęcia: photos.com

Spaghetti alla carbonara to danie, które miało nasycić ciężko pracujących fizycznie górników. Dlatego jest ono bardzo pożywne i wysokokaloryczne - ale też niesłychanie pyszne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Spaghetti alla carbonara to jeden z najpopularniejszych rodzajów dań z makaronem, które obecnie przygotowywane jest na całym świecie. Sprawdź, jak zrobić je w swojej kuchni.

Składniki

  • 150 g boczku wędzonego (w oryginalnym przepisie używano szynki parmeńskiej)

  • pieprz czarny

  • sól

  • 1 łyżka oliwy lub oleju

  • 100 g startego parmezanu

  • 200 gram śmietany

  • 4 jajka

  • 400 g makaronu spaghetti

Przygotowanie krok po kroku:

  • Spaghetti ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody.

  • Jajka rozbić, wymieszać ze śmietaną, dodać parmezan, sól oraz pieprz. Całość ubić trzepaczką lub mikserem.

  • Boczek pokroić w dużą kostkę.

  • Na patelni rozgrzać olej.

  • Na tłuszcz włożyć pokrojony na niewielkie kawałki boczek i smażyć dotąd, aż stanie się chrupiący.

  • Makaron odcedzić, przełożyć na patelnię z boczkiem i dokładnie wymieszać.

  • Patelnię zdjąć z ognia.

  • Gorący makaron polać sosem śmietanowo-jajecznym.

  • Poczekać aż jajka się zetną.

  • Spaghetti podawać od razu, najlepiej z sałatą i lampką czerwonego wina.

Ocena: 5