Jak zrobić domowy makaron bezglutenowy? Sprawdzony przepis!

Jak zrobić domowy makaron bezglutenowy? Sprawdzony przepis!

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Makaron bezglutenowy zrobiony w domu? To jak najbardziej możliwe, a do tego całkiem łatwe

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowy makaron bezglutenowy jest idealny dla osób, które nie mogą jeść makaronu, bo ich organizm nie toleruje glutenu - białka zawartego m.in. w zbożach. Dlatego w sklepach ze zdrową żywnością sprzedaje się makarony bezglutenowe, zazwyczaj z mąki kukurydzianej czy ryżowej. Jednak takich sklepów wciąż jest niewiele i często trudno o specjalny makaron. Lepiej więc zrobić go w domu! Podajemy sprawdzony przepis na makaron bezglutenowy.

Składniki

  • szklanka mąki kukurydzianej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka oleju
  • jajko
  • ciepła woda

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie składniki oprócz wody umieszczamy w misce i mieszamy. Zagniatamy, dodając pomalutku wody. Dolewamy jej tyle, żeby ciasto było miękkie, ale nie kleiło się do rąk.

  • Ciasto z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej kruszy się, więc trudno je rozwałkować. Nadaje się najlepiej na łazanki i makaron do zupy. Wtedy robimy wałeczek grubości 2 cm i kroimy nożem cienkie plasterki grubości 1 mm.

  • Gotujemy w małej ilości dość mocno osolonej wody, bo mąka kukurydziana jest słodka.

  • Gotować trzeba małymi partiami po 3-4 minuty, delikatnie mieszając, by kluski się nie sklejały.

Przepisy z tej kategorii