Jak zrobić łatwe i pyszne spaghetti? Podajemy prosty przepis

Jak zrobić łatwe i pyszne spaghetti? Podajemy prosty przepis

Autor Zdjęcia: photos.com

Spaghetti dobrze ugotowane powinno być zawsze "al dente"  tzn. lekko twarde, ale nie surowe.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Spaghetti to jedno z najprostszych i najpyszniejszych dań, które szczególnie uwielbiają najmłodsi. Można jednak zrobić je z dodatkiem wina i pikantnych papryczek, a wtedy zmieni swój smak i przypadnie do gustu bardziej wyrobionym smakoszom. Sprawdź, jak zrobić prostą i pyszną pastę!

Składniki

  • 5 pomidorów
  • 1 papryka czerwona
  • 5 pieczarek
  • kieliszek czerwonego wina
  • oliwa z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ostre papryczki piri-piri
  • 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • bazylia
  • parmezan

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obrane pomidory duś pod przykryciem, aż wypuszczą sok. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek i ¼ szklanki czerwonego wytrawnego wina.

  • W drugim garnku, na oliwie z oliwek (tak, by składniki się nie przypaliły), przesmaż drobno posiekany czosnek, pokrojoną w małe kostki paprykę, pokrojone na drobno (z usuniętymi ziarenkami) ostre papryczki i pieczarki. Duś pod przykryciem, na małym ogniu, 20 min, po czym przelej wszystko do garnka z pomidorami i zamieszaj. Gotuj przez mniej więcej 10 min, dodając do smaku ziała prowansalskie, trochę soli i świeże listki bazylii.

  • Polej sosem ugotowany wcześniej makaron (al dente; pamiętaj, by nie gotować za długo, nic nie smakuje gorzej niż przegotowane kluski). Całość posyp parmezanem.