Domowy makaron kukurydziany - bezglutenowy i smaczny

Domowy makaron kukurydziany - bezglutenowy i smaczny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Domowy makaron kukurydziany nie jest trudny w przygotowaniu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Wyroby z maki kukurydzianej nie zawierają glutenu, dzięki czemu mogą je wprowadzić do swojej diety osoby cierpiące na jego nietolerancję lub na celiakie. Na sklepowych półkach jest duży wybór makaronów i pieczywa na bazie maki kukurydzianej, ale przygotowane w domu są zawsze lepsze. Podajemy sprawdzony przepis na domowy makaron z mąki kukurydzianej.

Składniki

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej

  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 1 jajko

  • łyżeczka oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Składniki makaronu włóż do miski i wymieszaj.

  • Powoli zagniataj ciasto, w razie potrzeby dolewając odrobinę ciepłej wody.

  • Wyrabiaj dotąd, aż ciasto będzie miękkie i nie będzie się kleiło do rąk.

  • Ciasto rozwałkuj cienko, pokrój w pasy. Każdy pasek posiekaj w cieniutkie niteczki w poprzek lub wzdłuż na wstażki.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0