Domowy makaron kukurydziany - bezglutenowy i smaczny

2021-03-29
Domowy makaron kukurydziany
Autor: Shutterstock Domowy makaron kukurydziany nie jest trudny w przygotowaniu.
średni
50 min
4

Wyroby z maki kukurydzianej nie zawierają glutenu, dzięki czemu mogą je wprowadzić do swojej diety osoby cierpiące na jego nietolerancję lub na celiakie. Na sklepowych półkach jest duży wybór makaronów i pieczywa na bazie maki kukurydzianej, ale przygotowane w domu są zawsze lepsze. Podajemy sprawdzony przepis na domowy makaron z mąki kukurydzianej.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • łyżeczka oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki makaronu włóż do miski i wymieszaj.
  • Powoli zagniataj ciasto, w razie potrzeby dolewając odrobinę ciepłej wody.
  • Wyrabiaj dotąd, aż ciasto będzie miękkie i nie będzie się kleiło do rąk.
  • Ciasto rozwałkuj cienko, pokrój w pasy. Każdy pasek posiekaj w cieniutkie niteczki w poprzek lub wzdłuż na wstażki.