Czy makaron tuczy?

2023-06-13 11:04

Jesteś na diecie i zastanawiasz, czy makaron tuczy? Może się zdziwisz, ale kaloryczność makaronu bez dodatków raczej nie zagraża twojej figurze. Zajrzyj do naszego poradnika i przekonaj się, ile kalorii ma makaron oraz który jest najzdrowszy i najmniej kaloryczny. Dowiedz się, jak go przyrządzać, żeby był pyszny, lekki i zdrowy.

czy makaron tuczy
Autor: Shutterstock Który makaron jest najzdrowszy?

Spis treści

  1. Skąd pochodzi makaron?
  2. Wartości odżywcze makaronu
  3. Czy makaron tuczy?
  4. Ile kalorii ma makaron?
  5. Który makaron jest najzdrowszy?
  6. Jakie makarony są najmniej kaloryczne?
  7. Który makaron ma najniższy indeks glikemiczny?
  8. Kto nie powinien jeść makaronu?

Skąd pochodzi makaron?

Według badań archeologicznych makaron pochodzi z Azji. To właśnie tam już 4 tysiące lat temu spożywano posiłki z makaronu. Do Włoch sprowadził go w XIII wieku podróżnik Marco Polo. Obecnie makaron jada się na całym świecie. Produkuje się około trzystu rodzajów, a najpopularniejsze i kultowe to spaghetti, penne, fusilli i rigatoni.

Wartości odżywcze makaronu

Makaron jest źródłem węglowodanów. Znajdują się w nim witaminy z grupy B, A i K oraz składniki mineralne jak sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, selen, potas i mangan.

Czy makaron tuczy?

Miłośnicy wszelkiej maści makaronów powinni zapamiętać sobie raz na zawsze: makaron tuczy tylko wtedy, gdy polejemy go tłustym sosem i zjemy więcej niż jedną porcję. Odpowiednio przyrządzony jest niskokaloryczny i śmiało można go jeść podczas diety odchudzającej. W czasie diety odchudzającej najlepszy będzie zapewniający uczucie sytości makaron pełnoziarnisty.

Ile kalorii ma makaron?

Najbardziej kaloryczny jest suchy makaron. Porcja o wadze 100 g zawiera 350 kcal. Po ugotowaniu miseczka makaronu ma tylko 110 kcal. Niestety kaloryczność dania podnoszą tłuste, zawiesiste sosy na bazie śmietany lub sosy z torebek. Najmniej tuczy makaron al dente, czyli lekko twardy, z niedogotowanym ciastem w środku. Do tak przygotowanego makaronu najlepiej jest dodać lekki sos z pomidorów z dodatkiem świeżego czosnku i ziół, bez dużej ilości oliwy z oliwek, sos brokułowy lub pieczarkowy z odrobiną beztłuszczowej śmietany lub pesto z bazylii. Nie należy przesadzać z ilością parmezanu.

Który makaron jest najzdrowszy?

Najzdrowszy jest makaron razowy, bezjajeczny i pełnoziarnisty. Zawiera dużo witamin z grupy B i minerałów, głównie fosforu, żelaza, cynku i magnezu oraz jest mniej kaloryczny od innych rodzajów makaronu. 100 g suchego produktu zawiera 330 kcal, a po ugotowaniu wartość energetyczna wynosi 95 kcal. Jest bogaty w błonnik i odporny na działanie enzymów trawiennych, które usprawniają pracę jelit.

Wśród zdrowych makaronów, które można kupić w polskich sklepach, dostępne są także produkty z orkiszu, gryki, ryżu czy z ciecierzycy.

Jakie makarony są najmniej kaloryczne?

Najmniej tuczący makaron to makaron z semoliny, czyli mąki uzyskanej z pszenicy durum. Taki makaron nie rozkleja się podczas gotowania, pozostaje twardy i sprężysty. Należy z kolei unikać makaronu typu polskiego, czyli z miękkiej odmiany pszenicy, najczęściej z dodatkiem jajek. Nawet krótko gotowany szybko się rozgotowuje, pęcznieje i staje się kleisty, a przy tym jest bardziej kaloryczny i uboższy w wartości odżywcze niż makaron z pszenicy durum.

Który makaron ma najniższy indeks glikemiczny?

IG makarony zależy od stopnia jego przetworzenia. Niskim indeksem glikemicznym wyróżnia się makaron pełnoziarnisty, pszenny razowy, makaron żytni razowy czy makaron owsiany razowy. Dostępne są także makarony białkowe z roślin strączkowych, na przykład z ciecierzycy i soczewicy. Są bezglutenowe i wegańskie, a ich IG wynosi 30.

Kto nie powinien jeść makaronu?

Z makaronu powinny zrezygnować osoby z alergią na pszenicę oraz zmagające się z celiakią i nietolerancją glutenu. Mogą jeść makaron bezglutenowy lub ryżowy. Weganie zawsze powinni zwracać uwagę na skład makaronu. W wielu produktach znajdują się jajka.

Osoby mające problemy z układem pokarmowym powinny uważać na makaron pełnoziarnisty. To źródło błonnika, który w przypadku stanów zapalnych jelit, wrzodów żołądka czy dwunastnicy, może negatywnie wpłynąć na ich zdrowie.

Zobacz galerię i poznaj sprawdzone przepisy na pyszne i szybkie dania z makaronem w roli głównej.

Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?