Cannelloni nadziewane bakłażanem i szpinakiem, zapiekane z mozarellą

Cannelloni nadziewane bakłażanem i szpinakiem, zapiekane z mozarellą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Cannelloni nadziewane bakłażanem i szpinakiem, zapiekane z mozzarellą

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makaron cannelloni (rurki) doskonale nadaje się do nadziewania rozmaitymi farszami. Tutaj podajemy przepis na cannelloni nadziewane bakłażanem, pieczarkami i szpinakiem, zapiekane z mozzarellą w sosie pomidorowym. To pyszne i aromatyczne danie wegetariańskie, które pokocha cała rodzina.

Składniki

  • 1 bakłażan

  • 125 ml oliwy z oliwek

  • 225 g szpinaku

  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku

  • łyżeczka zmielonego kminku

  • 75 g posiekanych pieczarek

  • 12 rurek cannelloni

  • sól i pieprz

  • na sos pomidorowy:

  • łyżka oliwy z oliwek

  • posiekana cebula

  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku

  • 2 puszki (400 g) krojonych pomidorów

  • łyżeczka cukru

  • 2 łyżki posiekanej bazylii

  • 50 g sera mozzarella

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bakłażan pokrój w kosteczkę. Podsmaż go na rozgrzanej oliwie z oliwek.

  • Dodaj szpinak, kminek i pieczarki. Dopraw solą, pieprzem. Duś przez 2-3 minuty, często mieszając.

  • Rurki cannelloni napełnij farszem z bakłażana, szpinaku, pieczarek. Układaj blisko siebie na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego. 

  • Przygotuj sos. Cebulę i czosnek podsmaż na oliwie. Dodaj pomidory z puszki, rozdrobnij widelcem. Dorzuć cukier, bazylię. Zagotuj całość. Następnie zmniejsz ogień, gotuj jeszcze 5 minut.

  • Przykryj sosem cannelloni. Ułóż na wierzchu plastry mozzarelli. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piecz około 30-40 minut.