Bezglutenowy makaron z mąki kasztanowej: domowy przepis

Bezglutenowy makaron z mąki kasztanowej: domowy przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Makaron z mąki kasztanowej wystarczy wymieszać z serem gorgonzola i pyszne danie gotowe

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Bezglutenowy makaron z maki kasztanowej ma orzechowy smak i doskonale sprawdza się w połączeniach z mięsnymi, grzybowym lub serowym sosami. Makaron z mąki kasztanowej naturalnie nie zawiera glutenu dlatego dobry jest dla chorych na celiakię oraz wszystkich nie tolerujących tego białka zbożowego. A do tego jest smacznym i pełnowartościowym daniem. Wypróbuj przepis na makaron z mąki kasztanowej już dziś i ciesz się jego niezwykłym smakiem. 

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki kasztanowej

  • 2 jajka

  • oraz trochę mąki do podsypywania ciasta

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z rozbełtanych jajek i szklanki kasztanowej mąki zagniatamy elastyczne i w miarę twarde ciasto, stopniowo dodając resztę mąki.

  • Ciasto zbijamy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny, żeby dać zadziałać naturze.

  • Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, aby nie przyklejał się do blatu podsypujemy go mąką w trakcie wałkowania mąką kasztanową.

  • Z cienkiego placka wykrawamy łazanki albo wstążki (warto posłużyć się maszynką do makaronu).

  • Gotowe kluski wrzucamy na osolony wrzątek na 1-2 minuty. 

Ocena: 0