Bezglutenowy makaron z mąki kasztanowej: domowy przepis

2021-03-29
Bezglutenowy makaron z mąki kasztanowej
Autor: Shutterstock Makaron z mąki kasztanowej wystarczy wymieszać z serem gorgonzola i pyszne danie gotowe
łatwy
45 min
4

Bezglutenowy makaron z maki kasztanowej ma orzechowy smak i doskonale sprawdza się w połączeniach z mięsnymi, grzybowym lub serowym sosami. Makaron z mąki kasztanowej naturalnie nie zawiera glutenu dlatego dobry jest dla chorych na celiakię oraz wszystkich nie tolerujących tego białka zbożowego. A do tego jest smacznym i pełnowartościowym daniem. Wypróbuj przepis na makaron z mąki kasztanowej już dziś i ciesz się jego niezwykłym smakiem. 

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki mąki kasztanowej
  • 2 jajka
  • oraz trochę mąki do podsypywania ciasta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z rozbełtanych jajek i szklanki kasztanowej mąki zagniatamy elastyczne i w miarę twarde ciasto, stopniowo dodając resztę mąki.
  • Ciasto zbijamy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny, żeby dać zadziałać naturze.
  • Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, aby nie przyklejał się do blatu podsypujemy go mąką w trakcie wałkowania mąką kasztanową.
  • Z cienkiego placka wykrawamy łazanki albo wstążki (warto posłużyć się maszynką do makaronu).
  • Gotowe kluski wrzucamy na osolony wrzątek na 1-2 minuty.