Lekki sorbet malinowy z syropem z agawy - przepis na mrożony deser z malin [WIDEO+QUIZ]

Lekki sorbet malinowy z syropem z agawy - przepis na mrożony deser z malin [WIDEO+QUIZ]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Sorbet malinowy - wakacyjny deser z sezonowych owoców.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Lekki sorbet malinowy to orzeźwiający deser na gorące, letnie dni. Sorbet jest świetną, niskokaloryczną alternatywą dla lodów czy innych słodkości. Wykorzystany w przepisie syrop z agawy pozwoli uniknąć gwałtownych skoków poziomu glukozy i napadów głodu. Wypróbuj przepis na domowej roboty sorbet malinowy.

Składniki

  • 1/2 kg malin

  • 1/5 szklanki wody

  • 1/2 szklanki syropu z agawy

  • 3 łyżki cukru

  • sok ze średniej limonki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zagotuj wodę z cukrem, zmniejsz gaz i gotuj jeszcze 3-4 minuty. Odstaw do wystudzenia.

  • Opłukane maliny wraz z sokiem z limonki zmiksuj, a następnie przetrzyj przez sito, by pozbyć się pestek. Dodaj do ostudzonego syropu i dobrze wymieszaj.

  • Wlej syrop z agawy i jeszcze raz wymieszaj.

  • Przelej do schłodzonego ceramicznego naczynia i wstaw do zamrażarki na co najmniej 3 godziny. Co około 30 minut sorbet przemieszaj widelcem.

Zobacz, jak zrobić sorbet z gotowej mrożonki

Ocena: 0