Sorbet jagodowy na patyku - jak zrobić?

2021-03-29
Sorbet jagodowy na patyku - jak zrobić?
Autor: thinkstockphotos.com Sorbet jagodowy na patyku.
średni
30 min
4

Lody sorbetowe są przepyszne, ponieważ zawierają w sobie dużą ilość owoców. Podajemy dobry przepis na sorbet jagodowy na patyku. Sprawdź, jak go przygotować

SKŁADNIKI

  • 600 g jagód
  • 200 g cukru
  • 300 ml wody
  • 50 ml likieru porzeczkowego
  • białko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przebrane jagody dokładnie umyć i osączyć na sicie.
  • W rondelku zagotować syrop z wody i cukru. Wrzucić do niego owoce i gotować je na małym ogniu przez 10 minut.
  • Lekko przestudzić, a następnie przetrzeć przez sito i odstawić, by masa ostygła.
  • Z białka ubić sztywną pianę i wymieszać ją z ugotowanymi i przetartymi jagodami. Dodać likier do smaku, jeszcze raz zamieszać.
  • Tak przygotowany sorbet przełożyć do foremek do lodów na patyku.
  • Całość włożyć do zamrażarki na kilka godzin.