Lody jogurtowe z żurawiną

Lody jogurtowe z żurawiną

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Lody jogurtowe z żurawiną

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Lody jogurtowe są mniej kaloryczne niż na śmietanie, a równie smaczne. Zobacz jak zrobić jogurtowe lody z żurawiną, dla ochłody i zdrowia.

Składniki

  • 100 g żurawiny

  • skórka starta z 1 pomarańczy i sok z niej wyciśnięty

  • 500 ml jogurtu naturalnego

  • 50 g cukru

  • 150 ml śmietany

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zagotuj w garnku sok z pomarańczy, startą skórkę, żurawinę (dodaj odrobinę wody!) i gotuj przez 20 minut. Żurawina powinna być miękka.

  • Ubij cukier z jogurtem i śmietaną i przełóż do miski, w której będziesz mrozić lody.

  • Zmroź przez 3 godziny, aż będzie gęsty, potem wymieszaj z ostudzoną żurawiną.

  • Maksymalnie możesz trzymać takie lody przez 2 miesiące w zamrażarce.