Jak zrobić sorbet ananasowy? Podajemy dobry przepis

2021-03-29
sposob_na_upal_sorbet_ananasowy.jpg
Autor: photos.com Lody - lekarze zalecają ich jedzenie zwłaszcza zimą.
średni
30 min
4

Jeśli nie lubisz mlecznych lodów, a masz ochotę na słodkie orzeźwienie, wypróbuj sorbet owocowy. Możesz zrobić go samemu w domu. Potrzebujesz tylko trochę cukru, dowolny sok owocowy i trochę cierpliwości. Sprawdź, jak zrobić sorbet ananasowy.

SKŁADNIKI

  • 850 ml niesłodzonego soku ananasowego z puszki lub świeżo wyciśniętego z ananasa
  • 375 ml (1 ½ kubka) cukru
  • 3 łyżki przecedzonego soku z cytryny
  • 1 białko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym rondlu mieszaj na małym ogniu sok ananasowy z cukrem, aż cukier się rozpuści. Zagotuj, a następnie na małym ogniu trzymaj całość jeszcze przez 5 minut. Zbierz z wierzchu „szumowiny”.
  • Dodaj do ananasa sok z cytryny. Wymieszaj. Przelej całość na płaską blachę do pieczenia ciasta. Przykryj pergaminem, wstaw do zamrażalnika na 2 godziny.
  • Wyjmij z zamrażalnika. Masę przemieszaj starannie widelcem. Ponownie włóż do zamrażalnika.
  • Czynność powtarzaj jeszcze dwa razy.
  • Na koniec przełóż masę do miski lub blendera, dodaj białko. (Białko warto wcześniej sparzyć). Ubijaj sorbet elektryczną trzepaczką lub w blenderze przez 3 minuty.
  • Blaszkę z sorbetem wstaw z powrotem do zamrażalnika. Przykryj kawałkiem pergaminu. Zamróź.