Domowej roboty lody: 3 przepisy na najlepsze lody domowe

Domowej roboty lody: 3 przepisy na najlepsze lody domowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

lody domowej roboty są najzdrowsze i najsmaczniejsze!

Lody domowe będą wyśmienitym deserem dla rodziny. Jeśli chcemy zrobić najbliższym słodką niespodziankę, wykorzystajmy gotowe przepisy na lody domowe. Jak zrobić lody śmietankowe, bakaliowe lub owocowe? Oto sprawdzone receptury na lody domowe.

Lody są dostępne przez cały rok w postaci tortów, rolad, rożków, lizaków i przeróżnych deserów. Firmy produkujące lody oferują nam całą gamę smaków. Może jednak skusilibyśmy się na samodzielne zrobienie lodów domowych? Będą miłą niespodzianką dla bliskich na letni podwieczorek.

Jak zrobić lody domowe?

Do przygotowania lodów należy używać zawsze świeżych produktów. Podstawą lodów domowych jest masa mleczno-jajeczna. Pamiętajmy jajka przed użyciem sparzyć gorącą wodą. Mleko powinno być pełne, pasteryzowane lub przegotowane. Masę mleczno-jajeczną należy zagęszczać mieszając ją ruchem szybkim i miarowym, w kąpieli wodnej, stawiając naczynie do garnka z wrzątkiem. Sposób ten zapewni powolne ścinanie się białka, a tym samym uzyskanie gładkiej masy. Kiedy masa zgęstnieje należy ją przelać do innego naczynia i nadal mieszając, ostudzić. Dodanie cukru powinno być ściśle określone, gdyż nadmiar jego nie tylko przesłodzi lody, ale także utrudni zamrażanie. Pamiętajmy więc, że im więcej dodamy cukru, tym niższa temperatura potrzebna będzie do zamrożenia lodów. Mrożenie lodów w lodówce trwa kilka godzin i jeśli nie posiadamy maszynki, musimy w czasie zamrażania kilkakrotnie lody mieszać. Wpłynie to na ich gładką konsystencję. Lody należy mieszać ruchem szybkim i miarowym.

Lody śmietankowe: przepis na domowe lody

Składniki:

  • 500 ml mleka

  • 8 żółtek

  • 150-200 g cukru

  • 250 ml śmietanki 36%

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żółtka ucieramy z cukrem. Mleko zagotowujemy i wlewamy je stopniowo do naczynia z żółtkami wstawionego do garnka z wrzątkiem, cały czas mieszając trzepaczką.

  • Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy, aż do wystygnięcia.

  • Śmietankę ubijamy i łączymy z masą mleczno-jajeczną.

  • Całość przekładamy do maszynki do kręcenia lodów i wkładamy do zamrażalnika. Jeśli jej nie posiadamy, pamiętajmy o mieszaniu masy podczas mrożenia.

Domowe lody bakaliowe: przepis

Składniki:

  • 500 ml mleka lub śmietanki 36%

  • 100 g cukru pudru

  • 5 żółtek

  • 50 g rodzynek

  • 50 g orzechów włoskich

  • 50 g fig

Przygotowanie krok po kroku:

  • Orzechy należy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Rodzynki i figi drobno pokroić.

  • Przygotowane bakalie dodać do masy lodowej przygotowanej tak, jak lody śmietankowe.

  • Całość zamrozić. Podawać w pucharkach z bitą śmietaną lub polewą czekoladową.

Lody owocowe

Składniki:

  • 300 ml śmietanki 30%

  • pół szklanki pokruszonych bezów

  • szklanka malin i czerwonych winogron

  • 4 łyżki cukru

  • szklanka wody

  • 2 brzoskwinie

  • Do lodów możemy użyć również poziomek lub truskawek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pokrojone wzdłuż winogrona i maliny wrzucamy do garnka. Wsypujemy cukier. Całość zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu mniej więcej 20-30 minut, aż uzyskamy syrop. Następnie czekamy, aż syrop wystygnie.

  • Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy pokruszone bezy, pokrojone w kostkę brzoskwinie i wystudzone owoce z syropu około 2-4 łyżki.

  • Wszystko lekko mieszamy i wstawiamy do zamrażalnika. Podajemy z kawałkami świeżych owoców i polewamy np. musem owocowym.