Domowe lody słony karmel: przepis
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Domowe lody słony karmel są bardzo łatwe do przygotowania, pyszne i bezpieczne, bo nie zawierają jaj. Przygotujesz je bez problemu, z dostępnych składników, bez maszynki do lodów. Zachwycają wszystkich!
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek
SKŁADNIKI
- duża puszka masy krówkowej (460 g)
- 250 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- łyżeczka soli morskiej (płaska i nieduża)
- pół szklanki prażonych i solonych orzeszków ziemnych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Trzy łyżki masy kajmakowej odłóż do osobnej miseczki. Wsyp do tej miseczki również orzeszki.
- Do większego naczynia przełóż resztę masy kajmakowej i dodaj serek mascarpone oraz łyżeczkę soli. Zmiksuj całość na gładką masę.
- Śmietankę ubij na sztywno.
- Stopniowo, łyżkami dodawaj śmietankę do serka z masą kajmakową. Mieszaj szpatułką, niekoniecznie bardzo dokładnie - wtedy w lodach będą efektowne smugi o bardziej kajmakowym smaku.
- Masę przełóż do naczynia, w którym będziesz mrozić lody. Na wierzchu rozłóż kajmak z orzeszkami.
- Wstaw lody do zamrażarki na 5 godzin. Jeśli chcesz je mrozić dłużej, nie ma problemu, pamiętaj jednak, że wtedy będą musiały zmięknąć przed podaniem.