Domowe lody słony karmel: przepis

2021-03-29
Domowe lody słony karmel: przepis
Autor: Shutterstock Domowe lody słony karmel to prawdziwy  hit - łatwe do przygotowania i pyszne!
łatwy
25 min
4

Domowe lody słony karmel są bardzo łatwe do przygotowania, pyszne i bezpieczne, bo nie zawierają jaj. Przygotujesz je bez problemu, z dostępnych składników, bez maszynki do lodów. Zachwycają wszystkich!

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAdrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

SKŁADNIKI

  • duża puszka masy krówkowej (460 g)
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • łyżeczka soli morskiej (płaska i nieduża)
  • pół szklanki prażonych i solonych orzeszków ziemnych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Trzy łyżki masy kajmakowej odłóż do osobnej miseczki. Wsyp do tej miseczki również orzeszki.
  • Do większego naczynia przełóż resztę masy kajmakowej i dodaj serek mascarpone oraz łyżeczkę soli. Zmiksuj  całość na gładką masę.
  • Śmietankę ubij na sztywno.
  • Stopniowo, łyżkami dodawaj śmietankę do serka z masą kajmakową. Mieszaj  szpatułką, niekoniecznie bardzo dokładnie - wtedy w lodach  będą efektowne smugi o bardziej  kajmakowym smaku.
  • Masę przełóż do naczynia, w którym będziesz mrozić lody. Na wierzchu rozłóż kajmak z orzeszkami.
  • Wstaw lody do zamrażarki  na 5 godzin. Jeśli  chcesz je mrozić dłużej, nie ma problemu, pamiętaj  jednak, że wtedy będą musiały zmięknąć przed podaniem.