Domowe lody truskawkowe - zdrowy deser nie tylko dla dzieci

Domowe lody truskawkowe - zdrowy deser nie tylko dla dzieci

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Domowe lody truskawkowe - zdrowy deser nie tylko dla dzieci

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowe lody mają wiele zalet: ich skład jest nam znany, nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników. Ich głównych składnikiem są truskawki. Ich przyrządzenie wcale nie jest trudne, zobacz jak je zrobić.  

Składniki

  • 150 g truskawek (mogą być mrożone)

  • masło do podsmażenia

  • 2 jajka

  • szczypta soli

  • 120 g cukru pudru

  • 300 ml śmietanki kremówki

  • suszone truskawki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Truskawki pokroić na ćwiartki, podsmażyć na rozgrzanym maśle i dokładnie ostudzić.

  • Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać połowę cukru i dalej ubijać do otrzymania lśniącej masy.

  • W drugiej misce utrzeć żółtka z pozostałym cukrem na białą masę, a w kolejnej ubić na sztywno śmietanę.  W jednym naczyniu połączyć wszystkie masy. Dodać truskawki, wymieszać i  przełożyć do pojemnika.

  • Nakryć folią i wstawić do zamrażalnika na min. 5 godzin.

  • Wyjąć na 10 minut przed podaniem, żeby lody lekko zmiękły i dały się wyjąć łyżką do lodów. Udekorować chrupiącymi plasterkami truskawek.