KURKI W ŚMIETANIE klasyczny przepis

KURKI W ŚMIETANIE klasyczny przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kurki w śmietanie - do makaronów, klusek, ziemniaków, chleba lub ryżu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Klasyczny przepis śmietanowy sos z kurkami, który można podać z ryżem, makaronem, młodymi ziemniakami czy chlebem. Wypróbuj ten przepis. Więcej o wartości odżywczej i przydatności kulinarnej piszemy tutaj

Składniki

  • 1 kg kurek

  • 1 duża cebula

  • 1/4 kostki masła

  • 1 opakowanie (200 ml) gęstej, kwaśnej śmietany

  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku (albo natki)

  • świeżo zmielony czarny pieprz

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kurki dokładnie otrzepać z piasku, opłukać na sicie, a potem osuszyć ręcznikiem papierowym. Mniejsze zostawić w całości, duże pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i drobno posiekać.

  • Na głębokiej patelni rozgrzać masło, a następnie je zeszklić.

  • Dołożyć kurki i smażyć, mieszając, do wyparowania z nich wody. Najczęściej zajmuje to około 15 minut.

  • Dodać koperek, sól, pieprz, śmietanę i dusić pod nakryciem jeszcze przez parę minut. Aż do momentu, gdy powstanie gęsty sos.

  • Smacznego!!!