Wyborne udka kurczaka pieczone z majonezem

2021-03-29
Wyborne udka kurczaka pieczone z majonezem
Autor: Shutterstock Udka kurczaka upieczone z majonezem są bardzo miękkie i soczyste.
łatwy
30 min
4

Smakowite udka upieczone w sosie majonezowym z ketchupem. Dzięki majonezowej pierzynce mięso nie wysycha w czasie pieczenia, a robi się miękkie i soczyste.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 udka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka keczupu
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Udka natrzeć oprószyć solą i pieprzem i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce.
  • Majonez wymieszać z keczupem. Sosem posmarować wierzchy udek i posypać tartą bułką.
  • Blaszkę przykryć folią aluminiowa i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
  • Gdy mięso będzie miękkie zdjąć folię i piec jeszcze chwilę, aż mięso się zrumieni na wierzchu.