Wyborne udka kurczaka pieczone z majonezem

Wyborne udka kurczaka pieczone z majonezem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Udka kurczaka upieczone z majonezem są bardzo miękkie i soczyste.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Smakowite udka upieczone w sosie majonezowym z ketchupem. Dzięki majonezowej pierzynce mięso nie wysycha w czasie pieczenia, a robi się miękkie i soczyste.

Składniki

  • 4 udka

  • 1 łyżka majonezu

  • 1 łyżka keczupu

  • sól i pieprz

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • 1 łyżka bułki tartej

  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Udka natrzeć oprószyć solą i pieprzem i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce.

  • Majonez wymieszać z keczupem. Sosem posmarować wierzchy udek i posypać tartą bułką.

  • Blaszkę przykryć folią aluminiowa i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.

  • Gdy mięso będzie miękkie zdjąć folię i piec jeszcze chwilę, aż mięso się zrumieni na wierzchu.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,7